Knižní startér - dejte šanci talentovaným autorům a zajímavým projektům

Diskuze k recenzi: Fulghum, Robert - Třetí přání

Více informací k této knize najdete v detailu
Recenzi této knihy najdete zde
Alena   [29.11.2012]
Nechápu
Nechápu lidi,proč kritizujete ostatní,když se jim tato kniha líbí. Každý jsme přece jiný a nemůžou se nám líbít stejné věci. Mě se ta kniha moc líbila.Četla se jednoduše a v mnoha věcech mi mluvila z duše.Když se Ti něco nelíbí,tak to prostě nečti!!!!
Petra   [02.01.2010]
Mám moc ráda Fulghumovské knihy krátkých příběhů, ale román je na tohoto pána příliš velké sousto. Kdyby již neměl známé jméno, o Třetí přání by skoro nikdo nezavadil. Proč? Dnešní "uspěchaný" čtenář nemá čas ani chuť číst dlouhé litanie. Dnešní čtenář má rád akci, rychlý spád atd. Jako prvotinu by mu to nikdo nikdy nevydal (pokud by nebyl slavnej). Třetí přání je banální nuda. Nedoporučuju.
Jaki   [15.08.2009]
NE
Opravdu jsem se snažila knihu dočíst, ale nešlo to. Nebavila mě, a to zhltnu kde co. Prvoplánový příběh, banality, klišé... Ale ulevilo se mi, že v tom nejsem sama (viz diskuse).
Honza   [28.12.2011]
Třetí přání je hloupá kniha hloupého autora .... Fulghum na románu jakožto "řemeslník" shořel ... bezkrevné postavy, neobratně a neživě napsané dialogy, neobrazné popisy děje a prostředí ...
Petra   [18.06.2009]
Precteno
Tak ja jsem knizku precetla behem trech dni pri pobytu na Krete. Uzasna knizka a tesim se az si koupim dalsi dily. Krajina i postavy byli skvele charakterisovane.
Petra   [02.01.2010]
haha, ale představ si, kdyby se příběh odehrával na Ukrajině. Taky bys to četla s takovým nadšením? ;-) Autor postavil atraktivnost románu na prostředí, kde se odehrává, čímž se pokusil vykompenzovat jeho nedostatky. Já jsem ale nenalítla. Román mě nudil. Fulghum je dobrej na krátký texty, ale román není jeho parketa. A jeho zarputilé fanynky si tento "krutý" fakt samozřejmě přiznat, protože maj hlavu v oblacích.
romca   [30.01.2007]
super knížka-moc se mi líbila a zařadila se k mým oblíbeným, okouzlila mě svou poetikou a filosofií, nádherným popisem Giverny a Kréty, není to jen tak obyčejná knížka-ze začátku byla pro mě hodně zvláštní,ale když jsem se ponořila do její atmosféry,naprosto mě dostala.. :-)
eva   [28.01.2007]
Třetí přání
Jsem zklamaná. Kniha nemá spád, postavy postrádají téměř jakékoliv emoce. Příběh,který se na 100% nikdy nestane... K čemu? Přesně, jak už tady někdo napsal - BANÁLNÍ.
Tomáš Fojtík   [28.01.2007]
Nesouhlas
Dovolím si nesouhlasit. Je to příběh lásky a emocí mají postavy myslím dost. Jestli to je banální? Možná si neumím toto slovo správně vyložit, ale banální ve mě vyvolává slovo zbytečné a toto mi zbytečné nepřišlo. Krásný popis Kréty, Francie a dalších míst je už pro mě krásným doplňkem
eva   [30.01.2007]
Chapu, ze se nekomu knizka libi. Na me pusobi ale trochu kycovite, prvoplanove.
Deniska   [30.08.2006]
Tyto příspěvky mě natolik ohromili, že jsem donucená tuto knihu přečíst taky, abych mohla napsat, že mě to buď zklamalo nebo nadchlo, jak tady píšete. Je mi teprve 16 a už před rokem jsem hltala všechny jeho knížky, ale jelikož nesnášim nynější reklamy na knihy a upoutávky, tak jsem si řekla, že jí najust nepřečtu. Ale díky vám všem to udělám.
Petra   [24.08.2006]
Třetí přání
Tak jsem tuto trilogii (nebo snad pentalogii ;-) dostala nedávno k svátku, ale ještě jsem se k ní nedostala. Moc se na ní těším, ale momentálně jsem pohlcená ve světě pistolníka Rolanda Deschaina a jeho ka-tet.
obš   [24.08.2006]
třetí přáni byla naprosto skvělá knížka, všem ji moc doporučuji!!! chtela bych vedet co se libi lidem,kterym se třeti přani nelibilo(ráda bych si to přečetla) díky
Renata   [16.08.2009]
Myslela jsem, že od Fulghuma se mi bude líbit všechno. Ano, ale až na Třetí přání, které jsem vzdala.
Knížky, které mě v poslední době zaujaly
Tajný deník - Sebastian Barry, Pí a jeho život, Předčítač, S elegancí ježka, Zvířetovi lidé, Muž, který nenávidí ženy, Cesta - Mc Carthy, v podstatě všechno od Houellebecqa, Rovník - Tavares, Lidská skvrna - Roth
pavel   [30.05.2006]
bomba
docela me zaskocilo mnozstvi rozporuplnych reakci tady na tu knihu...ja osobne si myslim, ze tato kniha je to nejlepsi co jsem kdy z beletrie cetl. Opravdu se klanim nad clovekem, ktery dokaze sepsat pribeh s tak uzasnou atmosferou. Je to opravdu mistr!!!
Petr   [01.06.2005]
Trochu Remarque v současných reáliích. Příběh banální. Miluji Krétu i Francii, tak jsem to přečetl celé.
lenka   [05.05.2005]
Vůbec mě nepřekvapují Vaše nesourodé názory na knihu. Kdyby se nám totiž všem líbila, pak by naopak mizerní autoři neměli komu psát. Byla jsem z knihy nadšená a i já se teď toužím do těch míst podívat, vím že je to první část trilogie - nevíte někdo kdy bude další?
alza   [27.05.2005]
Vim jen, ze letos. Snad uz brzy :-)
Tomáš Fojtík   [28.05.2005]
Re: Lenka
Ono to je složitější, Třetí přání byly tři díly z pěti. Ty další dva díly vyjdou v jedné knize, pravděpodobně letos na podzim. Kniha se bude jmenovat dosti trapně: "Třetí přání: Zbytek příběhu (snad)..." Bude se odehrávat v Japonsku, dozvíme se jak to bylo s tím tetováním. A pokud mám správné informace, dočkáme se jedné šokující scény na motorce :) Jinak - je to výborná knížka a není bez zajímavosti, že zatím nevyšla nikde jinde než u nás. Americká edice bude letos na podzim. Ale bude stát za to, kniha vyjde v dárovém provedení, v krabičce a její součástí budou artefakty z toho příběhu, no prostě krása. Jen se ptám, proč to takhle nevyšlo taky u nás. No to už je holt výhoda velkého amerického trhu.
nakladatelstvi argo   [17.06.2005]
Re: Robert Fulghum
Pane Fojtíku, ve vaší odpovědi je hodně desinformací na to, abyste mohl odpovídat s takovou nonšalantní sebejistotou. 1. ve Třetím přání vyšly pouze dva díly románu, 2. letos na podzim pod názvem Třetí přání: zbytek příběhu (skoro) vyjdou třetí a čtvrtý díl, a příští rok v květnu pak díl pátý. 3. kniha v krabici s artefatkty vyšla v USA v několika výrobcích pouze pro potěšení autora a nikdy nebyla zamýšlena pro masové vydání. Stále držíme prvenství, Třetí přání dosud v žádném jiném jazyce než českém nevyšlo. Budete-li příště odpovídat na podobnou otázku s autoritou zasvěceného člověka, tak si prosím zjistěte přesné informace.
Betiiinka   [11.06.2006]
Dobrý de, chtěla jsem jenom říct že třetí přání je výborná kniha, ale docela mě udivuje, jak si tady všicni hrajete na znalce...
Veronika   [16.06.2005]
Pokračování..
Pokračování zatím není, protože se stále žije ( aspoň tak jsem to někde četla) až se dožije, tak se napíše, možná :0)
Tomáš F.   [16.06.2005]
Re Veronika
No ano, to je takový hezký marketingový slogan. Kniha je ve skutečnosti napsána, jak je poznat z některých rozhovorů, které Fulghum poskytl. Ale to nic neubírá na tom, že se na knihu teším jak malé děcko na Vánoce. Myslím, že prožiju několik bezesných nocích u lampičky...
eva   [01.02.2007]
...no já nevím...
mě se třeba Třetí přání nelíbilo (viz. výše), zato miluju knihy Arnošta Lustiga - podle toho, co píšeš je to teda mizerný autor???
Marcela   [25.04.2005]
Třetí přání je příjemné a krásné čtení pro ty, kteří nemají rádi spěch, milují jedinečnost krásného okamžiku, mají smysl pro detail, hledají hloubku a nečekají, že všechno bude praktické.
janinka   [24.03.2005]
Zklamání. To jsem pociťovala při čtení této knihy. Prokousala jsem se jí jen proto, že Krétu miluju a při čtení Třetího přání jsem se na tento kouzelný ostrov v duchu vrátila, ale jinak souhraslím s Branwen, že je to mizerný román a Fulgum měl raději zůstat u svých školek, ve kterých je skutečným mistrem.
Branwen   [07.03.2005]
Knihu jsem přečetla česky i anglicky a bohužel, zdála se mi stejně mizerná v obou verzích. Absence jakékoli dějové linky, jednotícího prvku, přílišná, až násilná idyličnost, křečovitá snaha "být postmoderní" (vkládání obrázků, notových záznamů apod. bez organického účelu, jen aby to tam bylo), nadměrné a školometské vysvětlování evropských reálií... ne, kdybych nemusela knihu číst "povinně", bývala bych ji odložila po prvních zhruba stu stranách.
anonym   [20.03.2005]
Postmodern?I think,that those things you mentioned are the most interesting about the whole book!Probably you really should have give it up!
Branwen   [05.05.2005]
If I could, I would have definitely given it up after the first couple of dozen pages. Unfortunately, it was a part of my job to read it.

In my opinion, Fulghum is not a writer. Never has been, never will be. Little books of moralistic precepts are OK, but a novel is something that is beyond his potential.
Alex   [29.10.2005]
Nepoužívejte angličtinu, když neumíte psát jinak než s dvěma gramatickými chybami v každé větě. Trhá mi to uši...
Branwen   [05.04.2006]
Chyby?
Můžete mi prosím ukázat jedinou chybu v mém příspěvku?
Tomáš Fojtík   [14.04.2005]
Četla jsi ji v originále???
Milá Branwen, opravdu jsi tu knihu četla v originále? Ta to gratuluji! Jsi první člověk na světě, pokud ovšem není Rbert F. Tvůj blízký a nedal Ti číst rukopis, protože pokud vím, tak v originále ještě nevyšla! Ledaže by teď vyšla ve Velké Britániï, ale tomu moc nevěřím. Prosil bych o odpověď. Díky. Jinak - já jsem z té knihy unešený - je to to nejlepší, co Fulghum napsal. A nelze to srovnát se Školkou a podobnými, to je jiná kategorie!
Jana   [14.04.2005]
Skvělej postřeh:-) I mně se Třetí přání mooooc líbilo.
Branwen   [05.05.2005]
Ne, anglicky ještě nevyšla, ale vzhledem k tomu, že jsem Fulghumovi tlumočila při jeho zdejším předvánočním pobytu, zapůjčili mi z vydavatelství Argo anglický rukopis, abych měla názvy a jména z knihy v hlavě v obou jazycích.
Bára   [30.11.2010]
Ahoj Branwen, zajímalo by mě něco málo o tvé neobvyklé přezdívce, mohla bys mi prosím napsat na mail, nechtěla bych zatěžovat tuhle diskuzi. Děkuji a ahoj
Medard   [05.04.2006]
Nesuhlas
Mne tiez v roku 2003 vysla knizka, mal som chut napisat celkom nieco ine, asi az prilis idylicke a preco nie, ved literatura je o tom, o pestrosti. Dostal som v niektorych casopisoch cez hubu tak ako teraz ty pises o FULGHUMOVI a niekde ma zase pochvalili. podla mna je fajn, ked vo svete knih su aj FULGHUMOVKi a byveries si uz to svoje. V niecom mi to hodnotenie pripomina, ako ked niekto porovnava DOSTOJEVSJKEHO so SVANDRLIKOM a napise, ze SVANDRLIK za nic nestoji. Ta kniha sa mi pacila, je pravda, ze som sa musel prehryzt cez uvod, ale potom to slo, je pravda tiez, ze informacie o KRETE su v knihe podane dost plocho, ale nakreslene obrazky k pobytu celkovu atmosfreu dotvoria. Cely pribeh ma celkom prekvapil, hlavne stretnutie na stanici v LONDYNE - Alice a Max-pol, aj koniec prvej knihy pribehu ma prekvapil. Kniha sa dobre cita, mne sa viac pacila, ako predchadzajuce jeho eseje.
anonym   [04.03.2005]
Kniha Třetí přání patří mezi málo těch, které předčily veškerá má očekávání. Je to nádherně psaná i upravená kniha, radost pro duši i pro oči. K mnoha pasážím jsem se při čtení vracela, všem doporučuji.
Tomáš Fojtík   [04.03.2005]
Dávám Vám za pravdu, i já jsme byl z této knihy nadšen. A již se těším na pokračování. Je to nejlepší kniha, jakou jsem v poslední době četl.
bobo   [04.03.2005]
Já sám jsem knihu tedy nečetl, a musím se přiznat, že od Fulghuma jsem nečetl vůbec nic (opravdu se stydím), ale reakce okolí na Třetí přání byly spíše rozpačité, mnoho lidí přiznalo, že čekalo něco lepšího. Přiznám, že s úplně kladným hodnocením jsem se v okolí nesetkal.
KYTKA   [18.04.2005]
Nejlepší je když někdo kdo to nečet je chytrej. Mě se zatím líbilo od Fulguma líbilo všechno